Valsts konkursa “Apģērbs = vēstījums” I kārta Jēkabpils Mākslas skolā 2022./2023.

1.februārī notika ikgadējā Valsts konkursa I kārtas darbu vērtēšana Jēkabpils mākslas skolā. Mazliet vēlāk kā citām mākslas skolām, jo zaudējām laiku Jēkabpilī notikušo plūdu dēļ.

Šī gada tēma “Apģērbs = vēstījums” paredzēja, ka audzēkņi individuāli vai grupās veido T-kreklu dizaina kolekcijas. Konkursā piedalījās 2.-6. klašu audzēkņi. Mācību priekšmetu skolotāji piedāvāja konkursa uzdevumu tematisko ievirzi un tehniskos risinājumus atbilstoši audzēkņu vecumposmiem un konkursa nosacījumiem, tāpēc tapušas daudzas ļoti atšķirīgas un neparastas T-kreklu kolekcijas.  

Darbi tika izstrādāti dažādos mācību priekšmetos – gleznošana, kompozīcija, datorgrafika, tekstilmāksla, grafika, darbs materiālā un veidošana. T-kreklu dizaina veidošanā tika izmantotas visdažādākās tehnikas un arī rezultāts izvērtās ļoti daudzpusīgs. Audzēkņiem bija jādomā gan par T-kreklu vēstījumu – ko viņi vēlas paust caur savu darbu, gan dizainisko un tehnisko risinājumu, tāpēc arī katrai kolekcijai ir savs stāsts.

Konkursā piedalījās audzēkņi gan no Jēkabpils pilsētas, gan no mācību vietām Aknīstē, Zasā un Atašienē. Kopumā konkursā bijā jāizvērtē 35 apģērbu kolekcijas, kuras katra sastāvēja no 3 vai vairāk krekliem. Kolekcijas tika veidotas divās vecuma grupās: 7-12 gadi (25 kolekcijas) un 13-16 gadi (10 kolekcijas), kopā konkursā piedaloties 67 audzēkņiem.

Konkursa vērtēšanas komisijā piedalījās metodiskās komisijas locekļi Eva Joča, Anda Svarāne, Dina Lukstiņa, Ineta Dzirkale, Ruta Štelmahere, Vēsma Lukstiņa un Mētra Daume, direktors Ziedonis Bārbals un pieaicinātā žūrijas pārstāve, māksliniece un Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Komunikācijas dizaina programmas pasniedzēja Anna Žūriņa.

Izvērtējot 35 kolekcijas, tika ņemts vērā gan kolekcijas tehniskais izpildījums, oriģinalitāte un vēstījums, gan darba prezentējošais materiāls, kuru audzēkņiem bija jāveido uz planšetes vai video materiālā.

Rezultātā maksimālo punktu skaitu un 1.vietu ieguva trīs apģērbu kolekcijas.

  • Apģērbu kolekcija “Maskas”, kuru veidoja 4.b klases audzēkņi Egija Drobņicka, Karlīna Jaunušāne, Adrians Brūveris, Marta Grīnfelde, Elīza Usāne, Marija Dubovska, Līvai Pudule, Iļja Iļuks, Dinija Drobņicka un Patrīcija Maļinovska, pasniedzējas Dinas  Lukstiņas vadībā;
  • Apģērbu kolekcija “Redzi Zasu?”, kura radusies iedvesmojoties no vietējiem kultūrvēturiskajiemobjektiem un  notikumiem. Tās autori ir Dāvis Borovskis, Sanita Gabranova, Ieva Vorobjova, Renāte Rūrāne, Solveiga Smilškalne un Mareks Zālītis. Darbu vadīja pasniedzēja Ieva Svarāne;
  • Individuāli datorgrafikā izstrādāta apģērbu kolekcija “Mūsdienas”, kuras autore ir 5.b klases audzēkne Eva Govorkova un darba vadītāja Baiba Brūvere-Kukle.

Par vienu mazāk punktu skaitu un 2.vietu saņēma četras kolekcijas.

  • Kolekcija “Zilā dāma” kuras autore ir Aknīstes skolas audzēkne Kristīne Gasnere, pasniedzējas Evas Jočas vadībā;
  • “Omītes gardumi” autore – Aknīstes skolas audzēkne Adelīna Žagariņa, pasniedzēja Eva Joča;
  • “Superstar” autore Līva Pudule, darba vadītāja Daina Eglīte;
  • “Take a brake” autors Edvards Graudiņš, darba vadītāja Mētra Daume.

Atkārtotā balsošanā konkursa II kārtai tika  izvirzītas un iesniegtas sešas kolekcijas “Maskas”, “Redzi Zasu”, “Mūsdienas”, “Zilā dāma”, “Superstar” un “Take a brake”. Valsts konkursa II kārtā piedalās visu Mākslas skolu labākās T-kreklu kolekcijas. Konkursa II kārtas laureāti tiks paziņoti marta sākumā Liepājā. No 9.marta līdz aprīļa beigām Liepājā notiks arī audzēkņu konkursa darbu izstāde.